Verschillende typen plaatmateriaal

Tijdens een verbouwing wil men graag gebruik maken van het beste bouwmateriaal. Dit geldt niet alleen voor het gereedschap dat wordt ingezet, maar ook voor de verschillende ondergronden die in de diverse kamers worden geplaatst. Bij allerlei werkzaamheden, in en rondom het huis, is plaatmateriaal erg handig. Plaatmateriaal wordt veel gebruikt bij de afwerking van wanden of vloeren in de verschillende kamers van de woning. Vaak worden deze platen binnenshuis gemonteerd, maar dit is niet altijd het geval. Ook buiten op de veranda of in de achtertuin kunnen bepaalde typen plaatmateriaal erg nuttig zijn. Er zijn tientallen soorten beschikbaar. Vaak is het erg lastig om te bepalen welke soort men moet gebruiken voor welk klusje. Soms is het een kwestie van smaak, op andere momenten is het belangrijk om te kiezen voor het materiaal dat het meest geschikt is voor de specifieke situatie. Om onwetendheid tegen te gaan worden hieronder de meest gebruikte soorten plaatmateriaal besproken. Er wordt uitgelegd hoe deze types gebruikt moeten worden en wat voor en nadelen van het materiaal zijn. De soorten die worden uitgelegd zijn:

  • Spaanplaat
  • Betonplex
  • Multiplex (gegrond en ongegrond)
  • MDF platen

Allereerst is er spaanplaat. Dit type plaatmateriaal wordt veel gebruikt in meubilair. Enkele veel voorkomende toepassingen van spaanplaat zijn de bladen van werktafels of de voor- en achterzijden van kledingkasten. Het materiaal wordt gemaakt van fijn zaagsel. Dit zaagsel wordt gemengd met kleine stukjes hout met behulp van een bepaald bindmiddel. Vaak wordt hiervoor kunsthars gebruikt. De grootte van de stukjes hout bepalen de kwaliteit van het product. Onder hoge druk en onder invloed van warmte worden de materialen vervolgens tot een plaat geperst. Diverse andere soorten plaatmateriaal worden op dezelfde manier gemaakt, maar met een andere samenstelling. Aan Spaanplaat kunnen na de productie nog verschillende extra eigenschappen worden toegekend. Zo kan er speciale folie aan het materiaal worden toegevoegd waardoor de plaat makkelijk geverfd kan worden. Het volgende plaatmateriaal is Betonplex. Betonplex wordt veel gebruikt in de productie van bekisting. Bekisting wordt met name gebruikt bij het storten van beton. Er wordt een soort mal gemaakt (de bekisting) waar vervolgens het beton in wordt gegoten. Vervolgens droogt het beton, waarna de mal weer wordt verwijderd. Betonplex kan gemaakt worden van verschillend materiaal, waaronder ook spaanplaat. Er wordt echter een speciale coating toegevoegd, waardoor het hout hard en waterdicht wordt. Betonplex wordt binnenshuis veel gebruikt in bijvoorbeeld opbergruimtes. Ook in de hokken van huisdieren wordt vaak dit type hout gebruikt, zodat de kleine diertjes niet kunnen ontsnappen of door het hout heen kunnen knagen. Enkele voordelen van dit materiaal zijn haar grote weerstand tegen vocht en UV straling. Er wordt ook een speciale versie van dit plaatmateriaal gemaakt die buitenshuis veel wordt gebruikt. Op dit type glijdt men minder snel uit, waardoor het ook gebruikt kan worden voor een terras of veranda.

Plaatmateriaal; multiplex en MFD

Multiplex is een plaatmateriaal dat erg veel gebruikt wordt, in allerlei verschillende toepassingen. Multiplex is opgebouwd uit diverse houtlagen, ook wel houtfineerlagen genoemd. Vaak wordt hout van een eikenboom gebruikt. Ook kan mahoniehout ingezet worden. De lagen worden op elkaar gelijmd om een sterk materiaal te creƫren. Enkele belangrijke voordelen van multiplex zijn:

  • De kracht van het materiaal
  • De efficiĆ«ntie
  • De afwezigheid van kruip

Multiplex is erg sterk. Dankzij de gekruiste lagen is dit plaatmateriaal op bepaalde plekken sterker dan massief hout. Hiernaast kan bij de productie van multiplex heel veel hout gebruikt worden. Zelfs hout van minder goede kwaliteit, of hout dat er minder mooi uitziet, kan bij de lagen ingebracht worden. Vaak worden dan de middelste lagen gekozen, omdat hier de buitenzijde van het hout niet te zien zijn. Omdat het materiaal ook nog eens niet verbuigt (kruipt) is multiplex een veelgebruikt plaatmateriaal. De kwaliteit van multiplex kan wel erg verschillend zijn. Cruciaal is de soort lijm die is gebruikt. Bij een goede lijm hechten de diverse lagen voor langere tijd uitstekend aan elkaar, bij een mindere lijm kunnen de lagen na een aantal jaren loslaten. Ook het hout dat aan de buitenkant van multiplex gebruikt wordt is van belang. Hoe mooier dit hout is, hoe beter de kwaliteit en dus hoe hoger de prijs. Ook kan er een beschermde coat op de buitenlaag worden aangebracht. Hierdoor is het materiaal beter beschermd tegen bijvoorbeeld water, waar multiplex anders veel moeite mee heeft. MDF is ook een veelvoorkomende soort plaatmateriaal. Door hoge druk zijn fijne houtvezels en hars met elkaar verbonden. Dit type materiaal wordt veel gebruikt in deuren, kasten, keukens, wc-brillen, plinten, en nog veel meer. Het materiaal is te herkennen aan een lichtbruine kleur. Het is erg eenvoudig te bewerken, er kunnen veel verschillende vormen mee worden gemaakt.

Bestellen

Bestel uw plaatmateriaal altijd bij een erkende leverancier. De meeste plaatmaterialen zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij lokale bouwmarkten. Ook op het internet is er een groot aanbod. Talloze webwinkels beschikken over grote hoeveelheden materiaal, wat ze verkopen tegen zeer voordelig tarief. Een van deze webwinkels is http://www.bouwbestel.nl/. Op deze website vindt u alle soorten plaatmateriaal die in dit artikel zijn beschreven. Ook zijn er tientallen andere types beschikbaar. Op deze website wordt nog veel meer informatie gegeven over de diverse aangeboden soorten. Het bedrijf heeft meer dan 25 jaar bouwervaring. U weet dus zeker dat u producten krijgt van uitstekende kwaliteit. Neem dus snel een kijkje op de website en bestel uw plaatmateriaal vandaag nog!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn