Wanneer moet jij een gastouder zoeken?

Soms is het tijd om een gastouder te zoeken. Maar hoe kies je de juiste gastouder uit? Als je een gastouder gaat zoeken dan moet je je eigenlijk ook afvragen wat de kwaliteiten zijn. Zo weet je ook wat je te te wachten staat en waar je je kind heen gaat brengen. Een gastouder zoeken brengt veel met zich mee. In dit artikel gaan we dieper in op wat het betekent om een gastouder te zijn. Een voorbeeld van een gastouderbureau is Gastouderbureau Snoesje. We beginnen met een verhaal over Snoesje. Betrokkenheid en persoonlijke aandacht zijn twee waarden waarmee gewerkt wordt. Zij zien dit als de basis voor de dienstverlening. Alle bemiddelingsmedewerkers zijn pedagogisch opgeleid en daarnaast hebben ze ook nog eens veel ervaring binnen het werkgebied. Dit laat het verschil zien tussen dit bureau en plekken als Marktplaats als het om een gastouder zoeken gaat.

Gastouder zoeken: Wat doet deze precies?

Wat doet een gastouder precies? Een gastouder wordt ook wel eens een onthaalouder genoemd. Dat is iemand die in de eigen huiselijke kring kinderen opvangt. Het is ook wel zo dat de gastouder zelf kinderen kan hebben, maar dat deze ook meedraaien in het gezin. De kinderen eten dan bij de gastouder en wanneer de kinderen naar school moeten worden ze door de gastouder naar school gebracht. Zijn die Nederlandse gastouders aangesloten bij een georganiseerde kinderopvang? Dat is doorgaans wel het geval en ze zijn dan vaak aangesloten in hun omgeving. Waarom is dat zo? Dat is zo vanwege het feit dat er geregistreerd moet worden voor de bijdragen in de kosten voor de kinderopvang, namelijk van werkgever(s) en ook voor de overheid. Ik moest ook een keer een gastouder zoeken. Ik had helaas eerder al een aantal vervelende ervaringen gehad. Zo bleek de een niet betrouwbaar genoeg te zijn en de ander snapte niet wat ze aan het doen was. En er blijkt dus wel degelijk een verschil te zitten in wanneer een vrouw en wanneer een man gastouder is. Mannen en vrouwen zijn tenslotte net gelijk, hoewel de maatschappij dit wel steeds meer wil. Denk ook maar aan de genderneutrale toiletten en dergelijke. Een heuse ontwikkeling van de afgelopen jaren die maar door lijkt te gaan.

Wat zijn belangrijke eigenschappen voor het zijn van een gastouder? 

Belangrijk eigenschappen voor het zijn van gastouder zijn bij het gastouder zoeken onder meer de volgende:

  • Flexibel zijn
  • Ervaring in de kinderopvang
  • Inlevingsvermogen 
  • Goede lichamelijke en geestelijke gezondheid 
  • Geduld, want geduld is een schone zaak

Deze eisen zijn over het algemeen het belangrijkst. Natuurlijk zijn er dan ook nog een aantal andere eisen waar je aan moet voldoen als je een gastouder gaat zoeken. We gaan ze allemaal bij langs. Je moet een diploma hebben van MBO-2 helpende, Zorg en Welzijn of je hebt een relevant ervaringscertificaat. Het kan ook nog zo zijn dat je een diploma hebt dat vermeld staat op de diplomalijst. Je moet daarnaast minimaal 21 jaar zijn en in het bezit zijn van een kinderopvang EHBO certificaat. Ben je niet in het bezit van een geldig legitimatiebewijs dan kom je helemaal niet in aanmerking om gastouder te worden.  

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn