Van vuur tot led bouwlampen: een geschiedenislesje

Tegenwoordig bestaan er lampen in alle soorten en maten. Spaarlampen, TL-buizen en led bouwlampen: het is slecht een greep uit wat allemaal mogelijk is voor de verlichting van ruimtes. Maar wat is de geschiedenis hierachter eigenlijk? Welke ontwikkelingen hebben geleid tot het ontstaan van led bouwlampen? Vind het hier uit!

De geschiedenis achter de led bouwlampen van nu

Om bij de led bouwlampen van tegenwoordig te eindigen, waren heel wat experimenten en heldere ingevingen nodig. Vroeger was het niet zo vanzelfsprekend om een lamp aan te doen wanneer een ruimte donker was – en dus gebruikte men vuur. Dit is de eerste verlichting die door de mens gebruikt werd. Hout opstapelen, vonken maken met stenen en voilà – een kampvuur ontstond. Op een gegeven moment, en paar eeuwen voor Christus, werd de kaars uitgevonden, waarbij vet of was de brandstof vormde. Dit leek in veel opzichten op de olielamp, die veelvuldig gebruikt werd in het Romeinse Rijk. Toen deze grootmacht instortte, stortte de industrie van olielampen tevens in. In de middeleeuwen werd de kaars vervolgens de belangrijkste bron van verlichting in huis. De kaars werd steeds verfijnder en handiger om gebruiken in ruimtes, hoewel de hoeveelheid licht die ervan af kwam beperkt was. Dit veranderde ten tijde van de industriële revolutie in de negentiende eeuw. In de eerste helft van dit tijdperk werden wederom olielampen gebruikt, maar kwam er ook een nieuw soort lamp: de gaslamp. Dit werd binnenshuis gebruikt, maar werd ook als straatverlichting ingezet – en Berlijn gebruikt het tot op de dag van vandaag nog steeds. Toch werd de gaslamp uiteindelijk verdrongen door de elektrische lamp, wat het begin betekende van verlichting als led bouwlampen. De uitvinding van elektrische verlichting leidde tot verschillende soorten lampen:

  • De booglamp: dit was de eerste elektrische lamp ooit, uitgevonden door Sir Humphry Davy in de eerste jaren van de negentiende eeuw. Anders dan mensen veelal denken, was deze man dus de uitvinder van elektrisch licht, en niet Thomas Edison.
  • De gasontladingslamp: hierbij wordt licht geproduceerd door elektrische stroom door een bepaald gas te sturen.
  • De gloeilamp: deze werd wél uitgevonden door Thomas Edison, tevens in de negentiende eeuw. Na talloze experimenten lukte het hem uiteindelijk om een gloeidraad met elektrische stroom te verlichten. Hierna ontstonden er veel varianten op de gloeilamp, in de vorm van zaklampen, fietslampjes, knijpkatten en halogeenlampen.
  • De spaarlamp: deze werd in de jaren ’70 ontwikkeld en zorgde voor een lager energieverbruik. Tegenwoordig wordt deze soort lamp veelvuldig gebruikt in de meeste huishoudens.
  • De ledlamp: we komen al dichterbij de led bouwlampen. De ledlamp verbruikt het minst elektrische stroom van al deze soorten lampen. Meer over ledverlichting vind je op hetledwarenhuis.nl.

Allerlei verschillende uitvoeringen lampen

Zo komen we bij led bouwlampen. Dit zijn grote lampen die fel licht schijnen zodat bouwvakkers goed kunnen zien wat ze doen. Daarnaast komen de lampen in een stevige uitvoering, waardoor ze niet makkelijk schade oplopen van de werkzaamheden om hen heen. Led bouwlampen worden gebruikt wanneer de warmte van bijvoorbeeld een halogeenlamp niet geschikt is voor de werkplek. Ook hier bestaan weer verschillende uitvoeringen van, blijkt wanneer we op de site. hetledwarenhuis.nl kijken. Ze hebben verschillende groottes, prijzen en functies. Zo bestaan er lampen met een bewegingssensor – handig voor wanneer je alleen licht nodig hebt wanneer je zelf aanwezig bent. Handig aan deze lampen is ook dat je zelf de lichtgevoeligheid en brandduur in kunt stellen.  Verder zijn er ook lampen met verschillende lichtkleuren. Kortom: alles wat je zoekt, kun je vinden op de website van het LED Warenhuis. Op naar een duurzamere toekomst vol nieuwe ontwikkelingen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn