Meer gemak met opbergkisten

Wanneer je een kind hebt, heb je je handen al snel vol. Wanneer je net zoals wij vier kinderen hebt, heb je niet alleen je handen vol. Je hebt ook de auto vol, het huis vol en de wasmachine constant vol. Begrijp me niet verkeerd, het is ontzettend leuk, maar soms is het gewoon wat lastig. Zo had ik me voorgenomen om een stuk over opbergkisten te schrijven voor andere ouders. Inmiddels zijn we drie weken verder en heb ik de tijd gevonden om er eens echt mee aan het werk te gaan. Geen drama natuurlijk, maar met vier kinderen én een man ben je als vrouw best druk. Al heb ik het idee dat dit over een jaar een stuk makkelijker wordt wanneer de jongste ook naar de peuterspeelzaal kan. Maar dat zien we dan wel weer – want ik drijf af. Ik wil het graag eens hebben over opbergkisten. Waarom? Omdat iedereen het altijd over de inrichting van de kinderkamer heeft en al het speelgoed dat je echt nodig zou hebben als ouder. Ik raad je vooral aan om te kijken naar meubels en opbergkisten en nooit meer speelgoed te halen dan je op kunt bergen. Niet alleen omdat het dan opgeruimd lijkt, maar vooral omdat het rust geeft.

Rust en orde met opbergkisten

Wanneer je kinderen op vroege leeftijd aanleert om hun speelgoed op te leren én hier een duidelijke plek voor kunt bieden, dan wordt het voor de kinderen een automatisme om aan het einde van de dag het speelgoed op te ruimen. Hoe makkelijker dit voor de kinderen is, hoe leuker je het kunt maken voor ze. Opbergkisten vind ik zelf ideaal. Aangezien er vier kinderen rondlopen hier, is het gebruiken van een meubel voor al het speelgoed niet ideaal. Elk kind heeft een eigen voorkeur en heeft intussen ook eigen spulletjes. Dat betekent dat eigen opbergkisten de beste aanpak zijn, omdat de vrede zo bewaard blijft. Daarnaast hebben Elke, Paul, Eva en Jonathan ieder eigen opbergkisten op hun eigen slaapkamer. Elke week hebben we een ‘controle’ om te kijken of de kamer opgeruimd is. Bij de jongste kinderen is dit voornamelijk een spel om het alvast aan te leren. Bij de oudste kinderen houden we het zakgeld in wanneer zij hun kamer niet opgeruimd hebben. Aangezien ze allemaal genoeg opbergkisten hebben voor al het spul dat zij hebben, hebben zij namelijk geen enkel excuus om niet de kamer op te ruimen.

Werkt dit goed?

Een maand geleden, oftewel een week voordat ik dit wilde schrijven, hebben mijn man en ik de tijd genomen om het systeem eens onder de loep te leggen. Werkt alles zoals we willen, is het leuk voor de kinderen en heeft dit een positief effect op het huishouden en het gezin? Wij vinden van wel. De kinderen vinden het normaal dat hun speelgoed opgeruimd moet worden. Dat ook de kamer opgeruimd moet zijn, dat is even een ander punt – maar ook hier komt steeds meer ritme in. Het betekent voor ons als ouders dat we niet elke avond op hoeven te ruimen wat de kinderen hebben laten liggen. We hebben wel gemerkt dat je moet kiezen voor kwalitatieve opbergkisten wanneer je de kinderen aan boord wilt krijgen. Daarom bestellen we onze kisten alleen nog bij de SpeelgoedFamilie (speelgoedfamilie.nl als ik me niet vergis). Zo weten we zeker dat het leuk blijft voor alle vier de kinderen, maar dat het ook leuk blijft voor onze portemonnee. Hoewel dat geen eis is, is het wel belangrijk, zeker met zo’n groot gezin.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn