Makelaarscourtage

Iedereen die een makelaar inschakelt voor de verkoop van een huis, heeft te maken met een makelaarscourtage. Dit is een percentage van de (ver)koopskom van de woning die jij betaalt aan de makelaar. Uiteraard nadat de verkoop heeft plaatsgevonden. De extra kosten kunnen bij veel mensen een belemmering zijn een makelaar in te schakelen bij de verkoop, maar dat is vaak toch de weg die veel lopen. Zelf beschik je nou eenmaal niet over de kennis en het netwerk als die van een makelaar. Hoewel je ook zelfstandig de verkoop van je huis in gang kan zetten. Je kan zelf zorgen voor de promotie en de onderhandelingen van de prijs. Wanneer jij over deze kwaliteiten beschikt, dan is dat natuurlijk een betere optie zodat je niet voor kosten als een makelaarscourtage komt te staan. Als de verkoop vervolgens voorspoedig verloopt, dan is dat mooi meegenomen en hoef je er weinig tijd aan te besteden. De kans dat een huis snel en volgens de verwachtingen verkocht wordt, is echter heel klein. In dat geval kan het nodig zijn een professionele makelaar in te schakelen. Helemaal als het jou veel tijd gaat kosten. Wanneer je de volledige verkoop aan een makelaar overdraagt, verdiep je dan ook in de makelaarscourtage die wordt berekend.

Vergelijk de makelaarscourtage

De hoogte van de makelaarscourtage is per makelaar weer anders. Iedere makelaar mag namelijk zelf het percentage bepalen wat zij vragen. Hoe hoog het bedrag is dat jij moet betalen, is dus afhankelijk van de uiteindelijke verkoopsom. Dit geeft de makelaar tevens een extra reden om een goede prijs uit de onderhandelingen te halen. Nu zal een makelaar er altijd naar streven tot een prijs te komen die hoger is dan uw vraagprijs. Dat is tenslotte het beste doel om na te streven bij een verkoop. Als we een huis verkopen met een hogere prijs dan in gedachten zit, dan is dat zonder twijfel een groot succes. Maar bekijk ook even wat dat doet met de makelaarscourtage. Betekent dit voor jou dat je ook een hoog bedrag moet betalen aan de makelaar, dan is dat wel enigszins nadelig. Hoewel de makelaar zich goed heeft ingezet voor een topresultaat, ben jij je geld alweer kwijt aan de makelaarskosten. Dit is een reden om de makelaarscourtage van meerdere makelaars met elkaar te vergelijken. Daarnaast gaat het natuurlijk ook om de deskundigheid en ervaring van de makelaar die essentieel zijn voor de verkoop van jouw huis.

Wat moet je nog meer weten over de makelaarskosten?

Naast de makelaarscourtage komen er nog meer kosten kijken bij het inschakelen van een makelaar. Deze kosten staan allemaal beschreven op de website makelaarskosten.nl. Niet alleen bereidt het jou voor op de kosten die je kan verwachten, maar weet je ook welke kosten je met elkaar moet vergelijken. Zo verwerken veel makelaars bepaalde diensten in een tarief en vragen ze extra kosten voor aanvullende diensten zoals:

  • Promotie
  • Foto’s maken
  • Brochure opstellen
  • Taxatie
  • Bemiddeling

Hoewel de makelaarscourtage al een behoorlijk bedrag kan zijn, kan je dus rekenen op aanvullende bedragen. Niet zo vreemd dus dat veel mensen liever eerst zelf de verkoop van hun huis opstarten. Dit scheelt al in de portemonnee. Mocht helaas blijken dat de verkoop toch niet zo wilt vlotten, dan kan je altijd nog terugvallen op een verkoopmakelaar. Kies er dan wel een zorgvuldig uit die diensten voor jou kan overnemen die niet jouw sterkste kant zijn en die tevens een gunstige makelaarscourtage rekent. Lang wil je nooit wachten met de verkoop van je huis. Wanneer je eenmaal deze keus hebt gemaakt, dan kan het niet snel genoeg uitgevoerd zijn. Het liefst met een gunstige verkoopprijs.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn